You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Paine rapida cu maia si doar 3 gr de drojdie

Paine rapida cu maia si doar 3 gr de drojdie
40 min
Timp de gatire
4 h
Timp de pregatire
1
Portii
    Ingrediente:
    1 kg faina
    40 gr maia nehranita de la frigider
    3 gr drojdie uscatata sau 10 gr drojdie proaspata
    700 gr apa calie
    30 gr sare
    Mod de preparare:

    Pasionata fiind de painea cu maia, pentru gustul sau autentic de paine taraneasca, m-am obisnuit sa o prepar destul de des. In mod obisnuit majoritatea retetelor de paine cu maia, cer prepararea unui preferment cu 12-16 ore inainte, plus procesul indelung de dospire. La un moment dat poate deveni descurajator, dar acuma, pot spune ca la fiecare 4 zile fac cate doua paini rapide, fara batai prea mari de cap, ajutand aluatul sa dospeasca si sa creasca mai repede cu foarte, foarte putina drojdie.


    Am facut atat cu drojdie proaspata, cat si cu drojdie uscata, rezultatul a fost la fel de multumitor: o paine cu gust autentic, satioasa si aromata.

    Mod de preparare Paine rapida cu maia


    Prezentarea ingredienelor

    In bolul mixerului punem faina in care amestecam drojdia uscata (drojdia proaspata o dizolvam in apa calie). Adaugam apa si maia. 


    Mixam timp de 3-5 minute si lasam sa se odihneasca timp de 30 de minute (proces denumit autolyse).

    Dupa cele 30 de minute, adaugam sarea si mixam cu paleta de framantare timp de 5 minute, ori cu mana pana cand aluatul devine framantat. Reteaua de gluten este ine formata si se poate observa un aluat frumos.

    Ungem cu putin ulei o tava incapatoare, adaugam aluatul de paine si facem o impaturire tragand de marginile aluatului si le suprapunem, intoarcem tava si tragem iar de aluat pe fiecare parte a sa (operatiune denumita streatch end fold).

    Tava o punem intr-o punga incapatoare si lasam aluatul la dospit timp de 40 de minute.

    Dupa cele 40 de minute mai facem inca un streatch end fold tragand de marginile aluatului si le suprapunem. 

    Dupa aceste doua streatch end fold, scoatem aluatul din tava, presaram masa cu faina si taiem aluatul in doua parti aproximativ egale, dam o preforma si-l lasam sa se odihneasca timp de 15 minute, pentru a se relaxa.

    Pregatim banetoanele, pudrandu-le cu faina (in lipsa banetoanelor puteti folosi cosuri sau alte recipiente in care puneti o panza curata si presarata foarte bine cu faina.
    Dupa ce aluatul s-a relaxat timp de 15 minute, dam forma finala si asezam aluatul in bannetoane.

    Asezam banetoanele intr-o punga si lasam la crescut timp de 40-50 de minute. Aluatul a crescut frumos dupa cum se poate observa si in imagini.

    Incalzim cuptorul la 240 de grade C. Dupa ce s-a incalzit asezam o tava cu apa pentru a creea aburi si o lasam timp de 5 minute. Scoatem tava si reducem focul la 230 de grade C.
    Presaram faina intr-o tava de aragaz si rasturnam aluatul de paine.
    Ii facem o taietura si coacem painea timp de 45 de minute.

    Lasam painile la racit pe un gratar.

    Daca v-as putea aduce mirosul parfumat de paine proaspat scoasa din cuptor...

    Dupa ce s-a racit complet, feliem painea si o savuram.

Alte retete culinare