You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Placinta cu dovleac de toamna

Placinta cu dovleac de toamna
40 min
Timp de gatire
40 min
Timp de pregatire
8
Portii
    Ingrediente:
    1 dovleac placintar de 1 - 1.5 kg (800-900 gr de pulpa razuita)
    500 gr faina
    1 ou
    200 gr unt
    150 gr zahar
    200 ml apa
    1 lingurita sare
    1 lingurita otet
    50 ml ulei de floarea soarelui
    2 lingurite pudra de scortisoara
    1/4 lingurita nucsoara (sau 3-4 cuisoare)
    zeama de la o jumatete de lamaie
    1 lingurita esenta de vanilie
    3 linguri de pesmet
    zahar pudra pentru presarat dupa ce e copt
    Mod de preparare:

    Umplutura pentru placinta de dovleac


    Pentru inceput ne ocupam de umplutura pentru a avea timp sa se raceasca.
    Se curata dovleacul de seminte si coaja si se da pe razatoarea cu gauri mari.
    Intr-o cratita incapatoare topim 150 g de unt (50 gr pastram pentru a unge placinta inainte de a o introduce in cuptor). Punem zaharul, mirodeniile, o jumatate de lingurita de sare, esenta de vanilie, zeama de lamaie. Se caleste dovleacul la foc mic, amestecand din cand in cand pana cand se inmoaie (in jur de 10 minute).


    Se lasa sa se raceasca complet.

    Aluatul pentru placinta cu dovleac


    Acuma ne vom ocupa de aluat.

    Cernem faina intr-un castron si facem o adancitura in mijloc. Intr-un alt vas, batem oul cu sarea, adaugam otetul, 2 linguri de ulei si apa. Lichidul obtinut il turnam in adancitura fainii, amestecam si framantam timp de 15 min. un aluat neted, nelipicios cu o consistenta ferma. Se formeaza o bila din aluatul obtinut, il punem intr-un bol, acoperim cu folie alimentara si-l lasam timp de 30 min. sa se odihneasca.

    Dupa 30 de minute, intindem pe masa, o fata de masa curata si o infainam cu faina, intindem aluatul cu sucitorul pana cand devine subtire,

    dupa ce a devenit suficient de subtire, tragem de capetele aluatului, incet si delicat, din toate partile si de atatea ori pana cand obtinem o foaie transparenta prin care putem vedea fata de masa. Decupam marginile aluatului si ungem foaia cu untul ramas amestecat cu ulei.

    Presaram pesmetul si intindem compozitia in strat subtire pe toata suprafata.

    Asezam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, in forma de spirata, forma de U sau ca un cozonac, dupa preferinte.
     
    Aprindem cuptorul la 190 de grade C. Coacem placinta cu dovleac timp de 10 minute la temperatura ridicata, de 190 grade C, si se continua coacerea inca 35 de minute reducand temperatura la 180 de grade C.
    Se pudreaza cu zahar pudra si sa mananca cu multa pofta! O combinatie de gusturi aromate de toamna!


    Pofta buna!

Alte retete culinare