You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Placinte bihorene cu cartofi, branza si marar

Placinte bihorene cu cartofi, branza si marar
30 min
Timp de gatire
1 h 30 min
Timp de pregatire
9
Portii
    Ingrediente:
    500 faina
    300 lapte cald
    10 gr drojdie proaspata sau 7 gr drojdie uscata
    1 lingurita de zahar
    1 ou
    2 linguri ulei
    sare
    Ulei pentru prajit

    Umplutura:
    250 grame cartofi
    200 grame branza telemea
    marar verde
    Mod de preparare:

    Aceste placinte bihorene cu cartofi, branza si marar sunt un preparat autentic specific zonei de vest a tarii. Fiecare gospodina are propria reteta, iar ingredientele difera la fiecare in parte. Am testat foarte multe retete pana cand am cunoscut o batranica binevoitoare si deschisa sa impartaseasca reteta ei de placinte atat de gustoase. Spre marea surprindere, secretul acestor placinte consta in cantitatea de lapte.


    Deoarece aceasta reteta se face cu lapte (daca se poate, de tara), fara adaos de apa, dandu-i aluatului o elasticitate si la final, un gust inconfundabil si delicios. 


    Mod de preparare placinte bihorene cu cartofi, branza si marar

    Se prepara simplu si rapid daca va folositi de ajutorul unui robot de bucatarie care framanta.
    Incepem cu cartofii, ii spalam si punem la fiert in coaja, in apa cu sare. Continuam cu maia si prepararea aluatului dupa cum urmeaza.

    Maia: 100 ml lapte cald, drojdia proaspata si o lingurita de zahar. Se lasa la crescut 10 minute. Daca preferati sa folositi drojdie uscata, sariti peste aceasta etapa, urmand ca praful de drojdie sa-l amestecati cu faina.
    In bolul mixerului se pune faina cernuta, se face un cuib in care adaugam maia crescuta, lapte cald, ulei (am folosit ulei de masline), oul si sarea. Se mixeaza cu paleta de aluat timp de 5 minute. Sau se framanta cu mana. Aluatul va avea consistenta moale si lipicioasa.
    Aluatul obtinut se lasa la crescut timp de o ora intr-un vas acoperit cu o folie alimentara.

    Umplutura


    Cartofii se fierb in coaja. Dupa ce s-au fiert, se lasa la racit, li se curata coaja si se piseaza.
    Branza telemea se da pe razatoarea cea mare si se amesteca cu cartofii. Adaugam marar tocat marunt.
    Umplutura poate varia, de la varza calita, umplutura din carne tocata, chiar si ghiveci de legume etc.

    Formare 


    Din aluatul dospit se rup bucatele de marimea pumnului, se intind pe blatul infainat cu ajutorul degetelor, in mijloc punem umplutura si impachetam tragand de fiecare colt. Obtinem o forma rotunda pe care o aplatizam cu mana, infainam, si intindem cu sucitorul de grosime aprox. 1 cm.

    Se prajesc in tigaie in ulei incins.

    Servire
    Se servesc calde, ca atare, ori in functie de preferinte cu diferite sosuri: de smantana cu usturoi, sos tzatziki, ori, pentru amatori sos picant piri priri, ketchup etc.

     

Alte retete culinare