You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Reteta originala de Kurtos Kalacs - Cozonac secuiesc

Reteta originala de Kurtos Kalacs - Cozonac secuiesc
30 min
Timp de gatire
1 h 50 min
Timp de pregatire
4
Portii
    Ingrediente:
    500 g faina
    250 ml lapte
    50 gr unt topit + o lingura de ulei
    50 g zahar
    un galbenus de ou
    1 ou intreg
    20 g drojdie proaspata
    un praf de sare
    coaja de lamaie optional
    esenta de rom sau vanilie optional
    Mod de preparare:

    Kurtos Kalacs acest cozonac secuiesc incredibil de delicios si irezistibil, o mostenire lasata de secui din sud-est-ul Transilvaniei dar si de sașii din Țara Bârsei. Reteta originala de Kurtos Kalacs veti vedea ca este simpla, doar din cateva ingrediente, de-a lungul timpului s-au adaugat tot felul de arome pentru a ii schimba gustul si a il face cat mai comercial. Daca doriti sa respectati reteta originala, o puteti face linistiti, pentru ca veti obtine un Kurtos Kalacs autentic.

    Kurtos Kalacs - Cozonac secuiesc Reteta originala:

    500 g faina
    50 g zahar
    un galbenus de ou
    20 g drojdie proaspata
    un praf de sare
    lapte (cat cuprinde pentru a se forma un aluat ca de cozonac)

     

    Mod de preparare Kurtos Kalacs

    Punem drojdia la activat.


    Intr-un bol, turnam 100 ml din lapte caldut si sfaram drojdia, punem o lingurita de zahar, amestecam si presaram faina deasupra, lasam 10 minute pana cand se activeaza si creste frumos.


    Intr-un alt bol mai mare, cernem faina, adaugam galbenusul si oul intreg, coaja de lamaie, esenta de rom sau vanilie (dupa gusturi), praful de sare, laptele caldut si mixam cu paleta de framantare timp de 5 minute sau pana cand s-a legat un aluat omogen, consistent asemanator cu al cozonacului.

    Pentru framantatul manual, se procedeaza in mod asemanator cu aluatul de cozonac.


    Aluatul se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la crescut timp de 1 ora si jumatate.


    Dupa ce a trecut timpul de dospire, aluatul se imparte in 3 si fiecare bucata se intinde subtire si se taie fasii lungi. Eu am mers cu taiatul fasiilor in spirala, astfel am obtinut o fasie destul de lunga si usor de asamblat.
    Betele pe care se coace aluatual de kurtoskalacs se ung cu ulei si se invelesc cu aluatul taiat. Dupa ce s-a intins toata fasia pe suport, se unge cu unt topit, sau ulei si se presara zahar tos.

    Se coace pe jar.

    Se coace pe jar apoi se presara cu zahar pudra sau amestec de zahar si nuca macinata, ori amestec de scortisoara cu zahar, mac, sau nuca de cocos... dupa preferintele fiecaruia.

    Pofta buna!

     

Alte retete culinare