You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Bors de perisoare cu carne tocata de porc si vita

Bors de perisoare cu carne tocata de porc si vita
30 min
Timp de gatire
50 min
Timp de pregatire
10
Portii
    Ingrediente:
    -2 cepe mari
    -1-2 morcovi
    -1 ardei gras
    -o bucata de telina radacina
    -alte radacinoase-pastarnac, patrunjel
    -300 ml suc de rosii sau 1 cutie/borcan rosii cuburi (de 400 ml)
    -sare, piper, ardei iute
    -50 g orez
    -bors
    -patrunjel si leustean verde

    Pentru perisoare:
    -1 kg carne tocata, amestec porc si vita
    -1 ceapa
    -1 lingura de legume tocate fin sau vegeta de casa
    -marar si patrunjel verde sau uscat
    -1 ou
    -sare - 1 lingura rasa
    -piper - un varf de cutit
    -cimbru - jumatate de lingurita
    -50 g orez cu bob rotund (pentru sarmale)
    Mod de preparare:

    Bors de perisoare cu carne tocata de porc si vita


    1.Legumele se taie cubulete si se pun la fiert, impreuna cu ardei iute, taiat feliute. Fiind pus de la inceput la fiert, gustul va fi mai aparte.
    2.Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga perisoarele si orezul (cam dupa 15 minute).
    3.Se verifica perisoarele si cand sunt fierte, se adauga sucul de rosii, borsul.
    4. Se lasa sa dea cateva clocote, se gusta, se potriveste gustul cu sare si piper.
    5.


    Se stinge focul. Nu radeti, e foarte important!
    6. Se taie verdeata si se pune deasupra la ciorba.
    7. Se acopera cu un capac si se lasa sa se infuzeze aromele, sa se racoreasca putin, cam 15 minute.
    8.Se serveste cu smantana.


    Mod de prepare perisoare pufoase, nu tari ca piatra.
    Carnea impreuna cu ceapa se trec de 2 ori prin masina de tocat sau se toaca la robot,
    cat mai fin, sa fie o pasta. Se adauga verdeata taiata cat mai fin, oul, sarea, piperul, cimbrul si orezul spalat si bine scurs. Se amesteca totul foarte bine timp de aprox 10 min pentru a ingloba aer, si aluatul va fi pufos.
    Un alt secret de babe moldovence: Carnea nu trebuie sa fie foarte slaba, are nevoie si de putina grasime. Daca aveti carne de vita sau pasare, adaugati putina grasime sau 2-3 linguri de ulei. Nu e mult, nu va faceti griji, dar va,,unge” carnea si perisoarele nu vor fi „bombe”.

    Dupa ce zarzavatul a fiert pe jumatate, se rup bucati din compozitia de carne, de marimea unei nuci. Se modeleaza cu mainile ude, e suficient sa aveti la indemana un castronel cu apa. Udati o tava, modelati perisoarele si apoi le puneti pe toate odata in ciorba. Dupa 15 minute de fierbere, gustati o perisoara. Cand orezul este moale, perisoarele sunt gata.
    ATENTIE!
    Nu se pun multe oua la perisoare, pentru ca aceste intaresc, dar este nevoie de 1 ou ca sa lege compozitia. Verdeata si ceapa, au si ele rolul de a lega si a fragezi perisoarele. Orezul, la fel, va face ca perisoarele sa fie moi, fine, pufoase.
    Nu uitati sa presarati leustean deasupra, iar in interior la perisoare, obligatoriu sa fie marar si patrunjel.

Alte retete culinare