You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Cozonaci pufosi cu smantana duce si nuci

Cozonaci pufosi cu smantana duce si nuci
30 min
Timp de gatire
40 min
Timp de pregatire
1
Portii
    Ingrediente:
    Aluat
    500 gr faina
    5 galbenusuri
    25 gr drojdie
    130 gr zahar
    150 ml lapte de 3,5% grasime
    100 ml smantana lichida dulce pentru frisca
    50 gr unt
    50 gr ulei
    1 jumatate de lingurita de sare
    coaja de la o lamaie, coaja de la o portocala, esenta de rom si de vanilie

    Umplutura: 
    5 albusuri,
    50 gr zahar
    2 linguri de cacao
    1 praf de sare
    zeama de la o jumatate de lamaie
    200 grame nuca macinata
    esenta de rom, un sfert de lingurita de scortisoara, 1 plic de zahar vanilat bourbon

    Tava de cozonac/chec de 30x12
    Mod de preparare:

    Cozonaci pufosi cu smantana duce si nuci

    Din aceste ingrediente veti obtine doi cozonaci super pufosi, dulci si delicati care raman fragezi si pufosi.


    Aluatul de cozonaci pufosi cu smantana duce si nuci:

    Cernem faina. Incalzim laptele si dizolvam in el zaharul si vanilia.

    Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte si pe deasupra presaram un pic de faina. Facem o adancitura in mijloc, in vasul cu faina si adaugam drojdia dizolvata.


    Lasam la crescut timp de 15 minute, fara sa amestecam, pana cand drojdia se activeaza.

    Separat, amestecam galbenusurile cu sare, coaja de lamaie si de portocala.

    In vasul cu faina adaugam restul de lapte caldut, smantana lichida si galbenusurile.

    Amestecam pana la omogenizare si adaugam treptat untul si uleiul, ambele caldute.

    Framantam in jur de 30 de minute. Si lasam la crescut in vasul uns cu ulei. 

    Lasam aluatul la crescut, acoperita cu folie alimentara, aproximativ 90 de minute (in cuptorul incalzit la 30 de grade C).

    Umplutura Cozonaci pufosi cu smantana duce si nuci:

    Cele 5 albusuri se bat spuma cu un praf de sare si un pic de zeama de lamaie, adaugam treptat zaharul pana ce obtinem o spuma tare.

    Adaugam peste albusurile spuma 2 linguri de cacao, nuca macinata, un sfert de lingurita de scortisoara, plicul de zahar vaniliat burbon si se omogenizeaza. Daca umplutura vi se pare putin lichida mai adaugati nuca macinata sau in lipsa acesteia, biscuiti macinati.

    Asamblare Cozonaci pufosi cu smantana duce si nuci :

    Dupa ce aluatul a crescut, il impartim in patru bucati egale.

    Ungem masa de lucru cu putin ulei si cu mana intindem fiecare din cele patru bucati de aluat.

    Deasupra punem crema de umplutura cu nuci si rulam fiecare bucata.

    Fiecare cozonac il formam prin impletirea a doua astfel de rulouri si le asezam in tavile de cozonac unse cu ulei sau untura si tapetate cu putina faina. Lasam xozonacii la crescut in forme, acoperiti cu un prosop,  pana ajung la inaltimea tavii (in cuptorul preincalzit la 30 de grade C)

    Pe deasupra ungem cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte caldut.

    Cozonacii ii coacem in cuptorul preincalzit la 120 de grade timp de 15 minute, pe urma la 180 de grade inca timp de 35-40 minute, pana cand trec de testul scobitoarei, scobitoarea iese curata.

    Cand incep sa se rumeneasca deasupra, ii acoperim cu o folie de aluminiu. Antentie! in primele 20 de minute nu deschideti cuptorul.

    Imediat dupa ii scoateti din cuptor ii ungeti deasupra cu un amestec de miere diluata putin cu apa si presarati zahar pudra.

    Sectiune

Alte retete culinare