You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Tort cu ciocolata, vanilie si jeleu de cafea

Tort cu ciocolata, vanilie si jeleu de cafea
40 min
Timp de gatire
50 min
Timp de pregatire
1
Portii
    Ingrediente:
    Blat umed ( forma 20 cm)
    150 gr faina
    25 gr cacao de buna calitate
    2 oua
    125 gr zahar
    75 ml cafea calda
    125 gr zahar
    75 ml ulei
    1 lingurita praf de copt
    o jumatate de lingurita bicarbonat de sodiu
    un praf de sare

    Ingrediente jeleu de cafea
    o jumate de cana de cafea
    2 foi de gelatina
    miere

    Ingrediente crema  cu ciocolata si vanilie 
    400 g smantana lichida pentru frisca
    250 ml lapte
    75 g zahar
    50 g ciocolata cu lapte
    12 g gelatina in foi/ 10 g gelatina granule
    1 lingurita amidon de porumb
    3 galbenusuri medii
    esenta vanilie/zahar vanilat


    Ingrediente Glazura oglinda
    175 ml apa
    150 ml smantana pentru frisca
    225 g zahar
    75 g cacao
    8 g gelatina foi (4 foi) / 6 g gelatina praf
    Mod de preparare:

    Blat umed de cacao

    Pentru inceput ne ocupam de blat. Amestecam cu un tel. toate ingredientele, pe rand.


    Turnam aluatul in tava de copt tapetata cu hartie de copt. Coacem aluatul la 180°C timp de 40-50 minute.

    Jeleu de cafea

    La o jumate de cana de cafea se pun 2 foi de gelatina care au fost lasate inainte timp de 10 min in apa rece. Cafeaua se indulceste cu miere. Se tapeteaza o forma cu diametrul de 16 cu folie alimentara, se intinde bine sa nu aiba cute. Se toarna cafeaua si se da la congelator pana cand sunt gata cremele.

    crema cu ciocolata si vanilie. 

    Gelatina se inmoaie intr-un vas cu apa rece, pentru 10 minute.
    Mixam galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat sau esenta de vanilie si amidonul pentru cateva minute doar pana ce se omogenizeaza.
    Laptele cald il turnam peste galbenusuri treptat si mixam incontinuu.
    Transferam crema obtinuta pe foc foarte mic si o lasam pana se incalzeste. Atentie, nu trebuie sa fiarba ci doar sa fiarba dar sa ramana lichida, sa nu se intareasca. O luam de pe foc si adaugam foile de gelatina bine stoarse. Amestecam pana se dizolva complet gelatina.
    Impartim crema in doua parti egale si intr-una din ele adaugam ciocolata rasa si amestecam pana o inglobam perfect. Lasam ambele creme sa se raceasca complet.
    Mixam 200 g frisca iar cand cremele s-au racit, adaugam frisca mixata in crema cu ciocolata si amestecam cu o spatula, cu grija, de jos in sus.Adaugam restul de 200 g frisca mixata cremei de vanilie si amestecam cu grija, de jos in sus.
     

    Intr-o forma punem intai crema de ciocolata si o lasam cam 5 minute la congelator timp in care se va intari suficient pentr a adauga fara probleme crema de vanilie.
    Scoatem crema de ciocolata de la congelator si adaugam crema de vanilie.

    Lasam forma in frigider pentru 12 ore sau, ideal ar fi peste noapte..
    Ca sa o rasturnam usor, desprindem marginile cu un cutit  cu lama subtire, dupa care bagam forma in apa clocotita (avem grija sa nu intre apa in forma) cateva secunde, apoi o rasturnam pe blatul de cacao.

    Inainte de a turna glazura oglinda. Tortul se tine 4 ore la congelat pe urma se poate glazura.

    Glazura oglinda

    Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute. Amestecam intr-o craticioara, apa cu zaharul, frisca si cacaua. Punem craticioara pe foc mic pana ce zaharul este complet topit.
    Glazura trebuie sa fie fierbinte dar in nici un caz sa nu fiarba!
    Stingem focul, adaugam foile de gelatina stoarse bine si strecuram glazura ca sa eliminam eventualele brobonele de cacao ramase. O lasam sa se raceasca si apoi o bagam la frigider pentru 30-35 minute. In momentul in care consistenta devine lejer mai densa, dar este inca lichida, putem sa o folosim.
    Scoatem tortul din congelator, ii tamponam usor suprafata cu un servetel absorbant de bucatarie si il asezam pe un gratar. Gratarul il asezam intr-o tava de la cuptor pentru ca glazura este lichida iar excesul va curge in tava. Turnam cu grija glazura pe intreaga suprafata a tortului si pe margini si nu o mai atingem cu absolut nimic dupa accea. Curatam cu grija platoul si bagam tortul la frigider pana a doua zi.

Alte retete culinare